Halloween (1978)

John Carpenter.

 

Onderdeel van Pathé Classics.

 

Donald Pleasance (De Halloween films behalve deel 3, The GReat Escape, THX 1138, eerste vertolker van Hoofd van SPECTRE van James Bond films), Jamie Lee Curtis (True Lies, Trading PlacesFreaky Friday, A Fish Called Wanda, The Fog), Nick Castle (Myers)(Dennis the Menace, Major Payne,(schrijver van: ) Escape from New York, last starfighter), Tony Moran (unmasked Myers) 

 

1963. Michael Myers steekt zonder enige aanleiding op de avond van Halloween zijn oudere zus dood met een groot keukenmes. Hij wordt opgesloten in een gekkenhuis. 15 jaar later, op de avond van Halloween, komt Psychiater Sam Loomis aan in het gekkenhuis om Myers te begeleiden naar de rechtbank. Michael weet samen met andere gekken een chaos te creëren en zo te ontsnappen met de auto van dr Sam. Hij gaat terug naar zijn geboortestad Haddonfield. De volgende dag tijdens Halloween stalkt Michael de hele dag drie schoolgaande tieners. Laurie ziet Michael de hele tijd staan, maar de andere twee meisjes zien niets. Ondertussen komt Dr Loomis aan in het stadje, het spoor van Michael volgend. Dr Loomis probeert de sceptische sheriff te waarschuwen voor een aanstaand bloedbad, die hem in eerste instantie niet geloofd. Hij besluit toch samen met dr. Loomis bij het huis te patrouilleren, voor het geval dat. In de avond krijgt Myers ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een voor een de tieners in handen en langzaam aan gaat iedereen dood. Kan Laurie samen met de sheriff en dr Loomis er nog voor zorgen dat Michael wordt gestopt of is het te laat en maakt hij iedereen af? 

 

Poehey, wat een oude film. Dit is de grondlegger van de slasher en ik moet het –als horrorliefhebber pur san- als dusdanig behandelen. Maar wat is het tenenkrommend slecht. Haha. De geluidseffecten zijn heel hard en vervelend aanwezig; piepende banden, blaffende honden, pistoolschoten, brekend spul en zelfs de telefoon.. Wat klinkt dat nep. Ik kan er met mijn goede wil niet doorheen kijken. Wat is dit jaren 80. Alsof je naar een halloween aflevering van the A Team zit te kijken. Dit heeft helaas niet de tand des tijds doorstaan. Misschien stoot ik nu wel heel veel horrorliefhebbers tegen de schenen, maar het is zoals het is. En ik hou wel van klassiekers, echt wel. Ben bezig met de horrormaand (zie mijn site voor de films) en ik kijk ook de Lift van Dick Maas, Christine` en The Fly van Cronenberg. Ook zulke oude films. Maar toch had ik daar meer een nostalgisch gevoel bij dan ik nu met Halloween had. Nu moet ik ook wel eerlijk zeggen dat Halloween nooit echt mijn favo slasher franchise was. Friday the 13th en Nightmare on Elm Street vond ik beter, ik weet nu weer waarom.  

 

Eind van de maand komt een nieuw deel Halloween uit, ik ga die ongetwijfeld kijken, maar ik moet het nog zien. Er zijn heel veel delen (7) na dit deel uitgekomen, maar dit aanstaande deel is een direct vervolg op dit origineel. Ze gaan zelfs zo ver, dat al die andere delen niet eens hebben bestaan. Helaas komt deze begin november uit en niet met Halloween, of zelfs als verrassing met de Halloween Horrornight. Gemiste kans van Pathe 

 

Wel: De grondlegger van de slasherfilm. Verplichte kost als liefhebber. 

 

Niet: heel erg gedateerd, slechte geluidseffecten en dramatisch acteerwerk. 

 

 

**