Black Panther

Superheldenfilm met politiek randje

(Ryan Coogler) 

 

Chadwick Boseman (cap America Civil War, Gods of Egypt), Michael B Jordan (creed, Fantastich four  (Torch)), Lupita Nyong´o, (12 years a slave, star wars 7, STar wars 8) Danai Gurira (walking Dead, all eyez on me),  Forest Whitaker (Last king of Scotland, Rogue One, The Butler) Angela Basset (WHats love got to do with it (tina turner)), Daniel Kaluuya (get out), Andy Serkis (Planet o/t apes, LOTR: Smeagol), Martin Freeman (Hobbit) 

 

De koning van Wakanda is dood. Het is taak van de zoon om de troon over te nemen. En bij die troon horen de krachten van de Zwarte Panter. Wakanda doet zich voor als een van de armste landen van de wereld, maar in werkelijkheid is het met stip het meest vooruitstrevende land. Ze hadden het geluk dat ze bovenop een mega grote voorraad Vibranium wonen. Hierdoor is hun technologie al heel snel vooruit gegaan ten opzichte van de rest van de wereld. Vibranium is het sterkste metaal wat bestaat en van dit metaal is ook cap zijn schild gemaakt.  

Om dit te beschermen is de Black Panther in het leven geroepen, een krijger die een pak gemaakt van Vibranium aangemeten krijgt; onverwoestbaar dus. Dit in combinatie met een hartvormig kruid wat de krijger drinkt, maakt hem  zo goed als onoverwinnelijk. 

T challa is de zoon van de overleden koning en hij denkt de troon te kunnen overnemen, maar een aantal krijgers van de andere stammen denken daar anders over en dagen hem uit. Hij wordt verslagen en voor dood achtergelaten, terwijl de overwinnaar alle hartvormige kruiden vernietigd, zodat hij nog de enige Black Panther is. T challa zal met zijn zus en persoonlijke lijfwacht alles op alles moeten zetten om zijn troon weer op te eisen. 

 

Dit is niet zo´n hele spectaculaire Marvel film, helaas. Er wordt veel in gepraat en vaak met diplomatieke lading. Het is een machtsspelletje van verschillende stammen in Wakanda, af en toe wordt er wel in gevochten, maar het is allemaal op anderhalve hand te tellen. En de film duurt toch al zo´n 2 uur en 15 minuten. Als dan het ietwat spectaculaire eindgevecht dan eindelijk toch begint, is het eigenlijk al te laat. Mijn aandacht was al verslapt helaas. En dat is jammer. 

 

De film is niet slecht persé, maar voor Marvel standaard erg saai. Black Panther is gewoon nou niet zo heel erg hoofdrol materiaal, hij doet het goed bij Avengers als 'side-kick´, maar meer ook niet. En de badguy sprak al helemaal niet tot de verbeelding, gemiste kans. De acteurs spelen wel goed, dus daar is niets op aan te merken. Er zijn wel wat actiescenes die een beetje raar zijn en het verhaal is hier en daar wat onlogisch. Het is helaas geen zoethoudertje voor Infinity volgende maand. 

 

Wel: mooie plaatjes, Wakanda en de ceremonies zijn mooi in beeld gebracht. 

 

Niet: veel gepraat, weinig actie in ruim twee uur. Badguy is maar gewoontjes. 

 

*****(5/10)