Ferdinand

Prachtige animatiefilm die helaas net niet de kwaliteit van Pixar haalt, maar dat mag de pret niet drukken.

(Blue Sky Studios / Carlos Saldanha (Rio 1& 2, Ice Age) 

 

Met de stemmen van Rico Verhoeven, Plien van Bennekom, Vlinder Kamerling, Rutger Vink (furtjuh), Johnny Kraaijkamp jr, e.a. 

 

Ferdinand is een grote stier met een klein hartje. Als kind houdt hij al veel meer van bloemen en knuffelen dan van vechten. Zij wonen allemaal op een stierenranche in Spanje, gefokt om te vechten. Hij ziet zijn vader uitgekozen worden om tegen een matador te vechten, de grootste eer voor een stier. Alleen weet hij niet dat hij zijn vader nooit meer terug zal zien. Als hij dat besef krijgt, vlucht Ferdinand van de ranch en springt op de trein. Hij komt terecht bij een afgelegen boerderij waar hij liefdevol wordt opgenomen door een klein meisje en haar vader en chagrijnige hond. Hij groeit daar gelukkig en bloemen snuivend op. Als hij groter is geworden en ondanks waarschuwingen van de boer toch op de plaatselijke bloemenmarkt komt kijken, wordt hij gestoken door een bij en gaat door het lint. De mensen zien hem hierdoor als gevaarlijke, wilde stier, vangen hem en sturen hem weer terug naar de stierenranche die hij jaren geleden was ontvlucht. Hier wordt hij tegen wil en dank in gedwongen te vechten, iets wat hij absoluut niet wil. Maar zijn grootte en kracht helpen niet mee. Hij wordt gekozen om te vechten tegen de allerbeste matador, die nog een laatste en super spectaculair gevecht wil. Ferdinand moet alles en iedereen inzetten om hier onderuit te komen en weer te ontsnappen naar de boerderij waar hij zo gelukkig was. 

 

Weer een geweldige animatiefilm van hoge kwaliteit. Ferdinand is schattig als kalf en dat schattige verliest hij niet als hij de grootste, sterkste stier wordt. Je gaat echt meeleven met de karakters en er is voor elk wat wils, groot en klein zal hier van genieten. De stoere stieren, waarvan er een 'gemaakt' is, een soort frankenstier, hilarisch. De gekke geit, kinderen zullen hiervan smullen. Maar toch heb ik een 'maar'.. Het is geen Pixar of Disney. Goed er wordt niet in gezongen zoals in de meeste Disney´s, maar zowel Disney als Pixar weten toch net even iets meer de gevoelige snaar te raken. De maker van deze film heeft ook Ice Age gemaakt en dat is het ook net niet. Het is wel mooi gemaakt, maar toch mist er iets. En dat is met deze film dus ook.  

Hij is goed te doen om met je kinderen te gaan kijken, ondanks de stoere stieren is er niet veel geweld en mijn dochters van 5 en 14 hebben ervan genoten. En Rico is goed gekozen, zijn stem doet het goed en hij zou wel kunnen staan voor Ferdinand; de sterkste aller tijden, maar super lief. En zo zie ik Rico toch wel, eerlijk gezegd. 

 

Wel: leuk verhaal, mooi gemaakt, sommige grappen goed gelukt (Stier in een porseleinwinkel) 

 

Niet: er mist iets waar ik niet echt mijn vinger op kan leggen, maar ik mis het wel. Sommige karakters zijn irritant (geit/paarden) waar het grappig bedoeld is.

 

********(8/10)