Glass

Drieluik komt tot een einde

 (m knight shyamalan)

 

James McAvoy (xmen, Split, narnia), Samuel L Jackson (pulp fiction, Avengers, Unbreakable, Django Unchained), Bruce Willis (Die Hard, Split, Unbreakable, Death Wish), Anya Taylor Joy (The Witch, New Mutants, Split), Sarah Paulson (AHS, BirdBox) Spencer Clark (Split, Unbreakable, Gladiator, Last House ot Left) 

 

David Dunn is met zijn zoon op zoek naar een seriemoordenaar die een aantal ontvoeringen op zijn naam heeft staan. Als hij de man in kwestie, Kevin Wendell Crumb tegenkomt, dan worden ze allebei opgepakt en gevangengezet in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar worden ze door een psychiater die gespecialiseerd is in zieke mensen die denken dat ze superhelden zijn, samengebracht met Elijah Price, beter bekend als Mr Glass. Dit met als doel om ze te genezen van hun 'ziekte'. Maar het is nog maar de vraag of de psych niet te veel superhelden bij elkaar heeft gezet en of zij het wel op kan nemen tegen hun. 

 

Dit is het derde deel in de trilogie van meneer knight, die ooit begon met Unbreakable, hierna Split en nu dus Glass. Unbreakable introduceert David en Elijah en Split laat ons kennis maken met Kevin. Bij Unbreakable heb je nog niet door dat dit een begin van een drieluik is, maar aan het einde van Split krijg je door dat dit zich in hetzelfde universum afspeelt als Unbreakable. En dus nu de grote finale, de superheld Dunn tegen de badguys Price en Crumb. Het begint heel erg spectaculair, Dunn, gespeeld door Bruce WIllis, die de vriendelijke buurtsuper speelt en kleine kruimeldieven op laat pakken. Allemaal leuk gefilmd. Dan komt Crumb in beeld en dat is nog steeds een feest om naar te kijken. McAvoy gaat helemaal los en gooit alle registers open met de typetjes. Op gegeven moment zelfs iets te veel, het was mijns inziens niet nodig om zo veel karakters te laten zien, het werkt wat verwarrend voor het verhaal en we weten nu wel dat hij ontzettend veel gespleten persoonlijkheden heeft. Ook het beest kwam te veel in beeld en verloor hierdoor in kracht.  

Maar eenmaal in het gesticht verliest het verhaal heel veel vaart en wordt het zelfs op momenten saai. Price, mr Glass zegt in het begin niets en zit alleen maar apathisch in zijn rolstoel. Iets wat Samuel L Jackson wel kan hebben, maar wat toch voelde als weggegooide potentie. Als dan de film tot zijn climax komt, dan krijg je wel de mooie plottwist zoals je die gewend bent van Knight.  

 

Al met al een leuke film, maar niet de beste van de drie, dat vond ik toch wel Split. Maar het is een leuke, verrassende kijk op het superheldengenre, al zou niet iedereen dat vinden. Je moet hier niet met je marvel fanboy pet op naar toe gaan, dan word je ook niet teleurgesteld.

 

Wel: goeie acteurs, mcAvoy steelt nog steeds de show met zijn typetjes, leuke plottwist en verfrissende kijk op superhelden. 

 

Niet: film verliest halverwege heel veel vaart en aan het eind is het dan eigenlijk al te laat.  

 

******* (7/10)