Possession of Hannah Grace

De duivel stopt niet bij de dood

(oorspronkelijke titel: Cadaver) (Diederik van Rooijen, Daglicht) 

 

Hannah Grace overlijdt op jonge leeftijd na een mislukte duivelsuitdrijving. Maanden later maken we kennis met een getraumatiseerde politieagente, Megan. Tijdens een achtervolging is haar partner neergeschoten terwijl zij niets deed en hierdoor heeft zij heel erg last van schuldgevoel. Zij raakt haar baan kwijt en raakt aan de drank en de pillen. Om hiervan af te kicken neemt ze een nachtbaantje op aanraden van haar mentor bij de AA. Dit nachtbaantje is bij de intake van het mortuarium van het ziekenhuis van Boston. Op een nacht wordt daar Hannah Grace binnengebracht en op dat moment gebeuren er hele vreemde dingen. Megan denkt in eerste instantie nog dat het haar trauma is, maar begint steeds meer te beseffen dat er iets niet klopt. Hannah Grace is wel dood, maar de demoon die nog steeds in haar huist niet en die is op zoek naar dood en verderf. 

 

Een beetje een tweedelige film, De eerste helft is echt heel erg bloedstollend en spannend. De scenes zijn ontzettend sfeervol, het mortuarium is op –1 in het ziekenhuis dus er zijn alleen maar dikke, grijzen muren. De lichten zijn aangesloten op bewegingssensors dus gaan constant uit en dat draagt echt heel goed bij aan het beklemmende sfeertje. Verder is het muisstil, dus elke geluidje is verdacht. Zij heeft natuurlijk een onverwerkt trauma, dus je weet niet wat echt is en wat niet en haar normaliter 'domme' keuzes zijn nu ook wel redelijk te verklaren. Een normaal mens zou hier nooit blijven, maar zij staat erop dat ze blijft, het helpt haar immers met haar verslaving.

Als er lijken worden binnen gebracht, dan moet ze daar met een groot apparaat foto's van maken, die even een heel felle flits geeft en vingerafdrukken afnemen en die inscannen. Dit geeft hele ongemakkelijke scenes die echt heel erg spannend zijn. Als Hannah binnenkomt, blijft het heel erg lang spannend, want ze beweegt niet en ligt echt heel erg verwrongen en in een akelige pose. Allemaal heel erg creepy en prima op orde!  

Dan verschuift de film naar een actiehorror, Hannah wordt dan een soort monster / eindbaas en dat is heel erg jammer. Zodra het mysterieuze wegvalt, valt alle spanning ook weg en dat is eeuwig zonde. Dat haalt de film echt omlaag. De film doet, zeker in het begin, heel erg denken aan Autopsy of Jane Doe, maar halverwege mag het niet eens meer in de schaduw staan. 

 

Wel: supercreepy, de eerste helft hoort echt voor mij bij een van de engste films van dit jaar. 

 

Niet: de tweede helft verschuift helaas in een actiehorror, iets wat deze film niet nodig heeft. De jumpscares zijn goedkoop en zie je van ver aankomen en het einde is wat afgeraffeld en snel. 

 

*******(7/10)