IT comes at night.

Stevige horror met een rauw einde, horror zo als horror bedoeld is

Joel edgerton (warrior, the gift, black mass), riley keough (mad max fury road), Christopher Abbott, carmen ejogo(alien covenant), kelvin Harrison jr, David pendleton. 

 

De wereld is ten onder gegaan aan een onbekend virus en er zijn weinig overlevenden. Gezin leeft diep in de bossen in een dichtgetimmerd huis met maar 1 in- en uitgang. Dan breekt er op een avond een man in die beweert dat hij niet wist dat het huis bewoond was. Het gezin besluit de man op zijn woord te geloven en haalt het gezin van de man in hun huis. Die man heeft extra water en veel eten wat ze kunnen delen. In het begin gaat het goed, maar met 6 personen in een kleine ruimte is het vragen om problemen, die zich dan ook snel voordoen. ’S Nachts kunnen ze niet naar buiten om voor ons onbekende problemen en ook overdag neemt de paranoia al snel toe, omdat ze toch niet open en eerlijk naar elkaar toe zijn. En dan barst de bom… 

 

De film is een sterk staaltje paranoïde ellende. Je wordt als kijker meegezogen omdat je, net als de spelers in de film, niet weet wat er gaande is en wie er nu liegt of iets niet verteld. Dit is heel goed gedaan, er heerst constant een beklemmende sfeer, Snachts kunnen ze niet naar buiten en er is maar een deur naar buiten, een rode deur. Als je de trailer ziet, vermoed je dat het om een monster/zombiefilm gaat, maar niets is minder waar. Als je deze film zonder verwachtingen gaat kijken, dan zie je een pareltje die je zinderend anderhalf uur op het puntje van je stoel laat zitten. Als je een zombiefilm ala cabin in the woods of cabin fever verwacht, dan kom je bedrogen uit. 

 

Wel: heel ernstig psychische horror vol subtiele dingetjes die je de film nog eens wil laten herzien. Dit is echt voor de liefhebber, hij kruipt onder je huid en blijft daar lang zitten. 

 

Niet: Het is geen zombiefilm en het heeft zeker geen goed ‘disney’ einde, dus als je een leuk avondje wil stappen, doe je er goed aan iets anders te kiezen.

 

*********(9/10)