Overlord

Nazi's en zombies staan garant voor een spectaculaire film

(J.J. Abrahams) 

 

Bokeem Woodbine (shocker in Spider-man Homecoming), Eva Magyar (moeder van Magneto X-men First class), Pilou Asbaek (hauptman SS, badguy) 

 

Op de vooravond van D-Day word een groepje paratroopers belast met het opblazen van een kerktoren. Daarin zit een radio die ervoor kan zorgen dat D-Day gigantisch mislukt. Het is dus van het grootste belang dat hun missie slaagt. Vlak voor hun doel wordt het vliegtuig echter uit de lucht geschoten en ze storten neer. 4 Overleven het en weten in het aangrenzende dorpje aan te komen. Daar worden ze geholpen door een Franse mevrouw uit het verzet. Zwaar in de minderheid gaan ze eerst verkennen waar ze tegen op moeten boksen. Hierbij stuiten ze al gauw op een geheim laboratorium van de Duitsers. Die zijn op de dorpelingen duistere experimenten aan het uitproberen. Door deze experimenten worden ze onsterfelijke zombies, een machtig wapen wat de Duitsers maar al te graag in handen willen hebben.  Het handjevol geallieerden krijgen er ongewild een missie bij, om het onethische geweld te stoppen. Maar de tijd dringt, D-Day komt steeds dichterbij... 

 

Wat een vette film! Dat had ik niet gedacht. Ik ging er heen met het idee een vreselijk foute B film te zien, maar dat viel reuze mee. Ik dacht aan een zombiefilm met wat oorlogselementen, maar het is eerder andersom; een oorlogsfilm met zombie elementen. En dat pakt heel erg goed uit, de actie is hard en rauw, en de sfeer van oorlog wordt heel erg goed weergegeven.

De openingsscène is ronduit spectaculair en vanaf dan is de toon gezet. Het gaat in rap tempo door, waardoor het nergens verslapt. Als dan op gegeven moment het horrorelement erbij komt, blijft het lang redelijk geloofwaardig. Ik was er niet bij in WO2, maar er zijn dus wel verhalen dat de Duitsers er lustig op los experimenteerden op gevangenen, om zo de übermensch te creëren. Alleen op het allerlaatst, dan gaan alle registers open en dan heb ik zoiets van, ja, dít had ik verwacht, haha. Maar een vette climax was precies wat deze film nodig had. Geen moment verveeld.  

 

Wel: Rauwe en spectaculaire actie laten je 110 minuten op het puntje van je stoel zitten, het horrorelement blijft relatief gezien lang op de achtergrond en dat werkt goed. 

 

Niet: Historisch klopt het niet, dus de echte WO2 liefhebber / historicus zal zich hier zeker aan storen.  

 

******** (8/10)