The Dark Crystal

Klassieker die de tand des tijds heel erg prima heeft doorstaan! Fantastisch sprookje voor jong en oud

Dit keer een Netflix flix.

Jim Henson (muppet show), Brian Froud, Frank Oz en vele anderen 

 

Duizenden jaren geleden, voor de aanvang van het verhaal, leefde er een ras Urskeks. Tijdens de grote conjunctie (drie zonnen uitgelijnd achter elkaar) en door toedoen van de Urskeks, brak het kristal. Hierdoor spleten de Urskeks ook in twee, er ontstonden de goede en zachtaardige Mystics en de kwaadaardige Skeksis. Elke Mystic is dus verbonden aan een Skeksis. 

De Skeksis grepen de macht en duizend jaar van duisternis brak aan. Nu komt er een nieuwe grote conjunctie aan en als het kristal niet door een Gelfling wordt gerepareerd, dan zullen de Skeksis voor altijd aan de macht zijn. 

Door de profetie weten de Skeksis dat en hebben ze lang geleden alle Gelflings al uitgeroeid, behalve een Gelfling, Jen, die afgezonderd woonde bij de Mystics. De zware taak aan Jen om op een gevaarlijke tocht te gaan om de splinter te vinden en het kristal weer heel te maken. 

 

Dit is mijn favoriete film aller tijden! Sowieso vind ik alles omtrent Jim Henson geweldig, maar dit staat los van de vrolijke noot die altijd de boventoon voert in de Muppetshow en zo. Dit is een duister sprookje over goed en kwaad, de monsters zijn echt vreselijke krokodil achtigen en ze regeren met ijzeren hand zonder concessies. Ze zuigen al het levensvocht van de plaatselijke bewoners (Podlings) om maar langer te kunnen leven totdat de grote conjunctie er weer is en ze dus voor altijd leven. Dit is niet je standaard kinder poppenfilm! 

 

Het is ook een stukje vakmanschap wat je hier ziet, de film dateert uit 1982, is volledig handgemaakt en heeft helemaal geen GCI. Dit is liefde voor het vak. Alle poppen worden met meerdere spelers tegelijk bestuurd, sommigen op afstand en sommige eronder hangend, en een derde voor de stem. En dat allemaal synchroon. Vakwerk! Er is veel te vinden op Youtube over the making of, dat is ook erg interessant om te zien! Dan zie je hoe veel werk en toewijding erbij komt kijken. Sommige pakken waren zo zwaar dat ze mensen die het bestuurden, om de paar minuten even moesten uitrusten. Ze werden dan aan haken opgehangen en zo konden uitrusten, zodat ze niet elke keer het pak uit- en aan hoefden te trekken. 

 

Het is al een wat oudere film, maar wat mij betreft verplichte kost als je die nog niet gezien hebt. En zeker ook leuk voor je wat oudere kind.

 

Waarom wel: Jim Henson op zijn best. Als je zijn poppen geweldig vind, ga je hiervan smullen.

 

Waarom niet: Als je niet van Jim¬†Henson¬†houdt, dan¬†is¬†dit¬†niets¬†voor jou. Maar ik ben eerlijk¬†gezegd¬†nog nooit iemand tegen gekomen die niet van de poppen van Jim hield¬†ūüôā¬†.

 

**********(10/10)