The Nun

5e deel in het Conjuring-universum. Kan het de hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Corin Hardy (The Hallow, remake The Crow)

 

Taissa Farmiga (American Horror Story), Bonnie Aarons (Zij is de Non)Conjuring 2, Drag me to Hell, the Princess Diaries), Demián Bichir (Hateful Eight, Alien Covenant), Charlotte Hope (Theory of Everything, Les Miserales) 

 

Een non pleegt zelfmoord in een klooster ergens in Roemenië in 1955. Een priester met een heftig verleden en een aspirant non die op het punt staat om haar gelofte af te leggen om non te worden, reizen af naar het klooster om de boel te onderzoeken. Zij worden hierin terzijde gestaan door een plaatselijke boer die het klooster bevoorraad. Eenmaal daar komen ze in aanraking met Valek, een van de machtigste demonen van de onderwereld. Zij moeten nu vechten voor hun leven, hun geloof en hun ziel tegen het kwaad die al vanaf The Conjuring 2 aan het rondspoken is.  

 

Het speelt zich af in het Conjuring-universum. James Wan leek het leuk om 'net als met superhelden', een universum te creeëren, maar dan met een horrorthema. En zie hier, het vijfde deel in het Conjuring-universum. Je hebt dus Conjuring 1 en 2, Annabelle en Annabelle: Creation en nu The Nun. Hier komen in de toekomst nog Conjuring 3 en The Crooked Man bij. Hoppa! 

 

Persoonlijk vind ik de Conjuring films ontzettend vet en ik keek dan ook erg uit naar deze. En vaak is het zo, hoe meer je uitkijkt naar iets, hoe meer het tegen kan vallen. Helaas is dat met deze ook waar. Deze film zit vol met jumpscares die allemaal al eens in de vorige films zijn gedaan. Je verwacht dat het gevaar van achteren komt, maar dan komt het van opzij. Je verwacht, nu komt het schrikmoment, en dan komt het toch twee tellen later. Dat soort dingen. En dat was leuk in de eerste twee films, toen dat nieuw was. Nu weet je het wel en zie je de jumpscares al van mijlenver aankomen. En dat is echt jammer. Ook komen de hoofdrolspelers niet echt lekker uit de verf. Ze krijgen amper een intro, je hebt geen idee waarom het juist hun zijn die daarheen moeten en Valek, de badguy, komt amper in beeld. Ik had ook graag gezien waarom hij dit allemaal doet en waarom hij dan zonodig als non verkleed moet. 

 

Het is niet allemaal kommer en kwel, want met de sfeer zit het wel goed en de humor is ook welkom bij al dat duistere gedoe. De sets in het klooster in afgelegen Roemenië zijn echt heel erg vet, weinig licht, koude, harde gangen en rare geluidjes maken het super creepy. En er zijn wel een paar momentjes in de film die je serieus kippevel geven. Maar dat was met de eerste Annabelle ook, daar zat een scene in die echt heel erg eng was met de lift (zie de scene hieronder, naast de trailer), hiermee laat Wan zien dat hij heel goed weet wat eng is, zonder met (mi goedkope) jumpscares te moeten strooien, maar die film zelf was echt bagger. Dus een paar scene's maken nog geen goede film helaas. Hoe graag ik ook wil. 

 

Wel: Super creepy omgeving en sfeervolle setting maken het een feest om naar te kijken. 

 

Niet: De voorspelbaarheid van de niet zo standaard jumpscares maken dat je ze van mijlenver aan ziet komen en dus absoluut niet jumpy zijn. Deze film had zoveel enger kunnen zijn, gemiste kans! 

 

***(3/10)