THE Predator

Kan deze 'reboot/vervolg' met aan het roer een oudgediende aan het origineel tippen?

Shane Black (heeft gespeeld in de originele Predator) 

 

Olivia Munn (Xmen Apocolypse, Iron Man 2), Boyd Holbrook (Logan, Narcos), Keegan-Michael Key (Friends from college), Thomas Jane (the Punisher, Hung), Trevante Rhodes (Moonlight, 12 strong), Alfie Allen (GoT, John Wick) Jake Busey (Starship Troopers, From Dusk Till Dawn, The Frightners) 

 

Een predator wordt heel ver van hier achterna gezeten door iets. Hij springt met zijn ruimteschip door tijd en ruimte en komt zo voor de aarde terecht en stort daar neer, heel toevallig in een onherbergzaam gebied. Precies daar is een marinier op missie, hij moet iemand van een drugskartel vermoorden. Precies op die plek stort dat ruimteschip neer. De marinier weet uit het wrak een paar stukken harnas van de predator te bemachtigen en stuurt dat per post op naar zijn huis. Thuis (waar hij al heel lang niet meer is geweest) heeft hij een ex-vrouw en een autistisch zoontje. Dat zoontje weet door zijn autisme het harnas te activeren en begrijpt ook de taal van de predators. Door die activatie ontwaakt de predator die door de overheid gevangen is genomen en weet de achtervolger van de predator waar die zich bevindt en die komt nu ook naar de aarde toe. De marinier wordt ondertussen voor gek verklaart, de overheid wil het in de doofpot stoppen. Hij weet te ontsnappen met een stel afgekeurde mariniers en gaat zo naar het huis van zijn ex toe in de hoop zo nog op tijd te zijn om de verschrikking die naar aarde komt tegen te houden. 

 

Inderdaad, het is een beetje een onsamenhangend verhaal. Het begint nog sterk, maar al heel snel zijn de predator en zijn tegenstander er, en dat is de normaalste zaak van de wereld. Niemand kijkt ervan op dat er aliens zijn en gaan vol het gevecht aan. De kijker wordt¬†helemaal niet in het mysterieuze gehouden, een kwartier in de film en je hebt allebei de monsters al in volle glorie gezien en gaat het in sneltreinvaart van de hak op de tak. Als in het begin dat ruimteschip neerstort, dan heeft ie zeker wel een remspoor van een kilometer of tien, maar de held is de volgende scene al bij het schip. Aan het einde trekken ze stroomdraden om een kamp, om er zo voor te zorgen dat het groepje helden niet binnen kan komen, de volgende scene zijn ze al binnen. Het gaat allemaal heel snel en lekker in de tijdsgeest van nu, sneller, spectaculairder en met veel hard geluid. Ik heb¬†em¬†in Dolby Digital gezien in Scheveningen en¬†temmes, wat stond het geluid hard¬†ūüôĀ¬†Niet normaal. Ook het beeld was te fel bij witte stukken, ik moest gewoon wegkijken bij explosies. Echt heel jammer.¬†

 

De moorden daarentegen waren wel van goede kwaliteit; de predator en achtervolger hakken en zagen en palen zich een weg door de mensen heen, heerlijk. Alleen beetje jammer dat juist bij de mensen die ertoe doen, ze zich ineens inhouden. Mensen worden met 1 hand gespiesd, uit elkaar getrokken en dergelijke, maar de helden werden opgepakt en weggegooid. Ja hoor. Jammer dat de regisseur die notabene in het ijzersterke eerste deel meespeelde, hier niet wat beters van heeft gemaakt. Geen slechte film, maar het mag niet in de schaduw van het origineel staan hoor. 

 

Wel: lekker hakken en zagen met de predator, vet! 

 

Niet: Plot van de film rammelt aan alle kanten en het einde doet mij vrezen dat het de verkeerde kant opgaat met deze franchise. 

 

 

***(3/10)