Thor 3: Ragnarok

Kleurrijk superheldenavontuur met spetterende actiescènes.

Chris Hemsworth, Tom Riddleston, Mark Ruffalo, Idris Elba, Stan Lee, Anthony Hopkins (de standaard cast) en nieuwkomers: Cate Blanchett (galadriel in Lotr), Tessa Thompson, Taika Watiti en Jeff Goldblum! (the fly, Jurassic Park) Klein rolletje voor Benedict Cumberbatch als Dr. Strange en een minirolletje voor Matt Damon (acteur die loki speelt in een toneelstuk op Asgard) 

 

Ragnarok staat voor de profetie van de ondergang van Asgard. Thor hoort van zijn vader Odin dat hij nog een zus heeft, Hela God van de dood, en moet het samen met zijn halfbroer Loki tegen haar opnemen. Maar zij is oppermachtig en breekt al snel in de film Thors (niet zo) almachtige hamer. Een poging om te vluchten mislukt en Thor ziet zichzelf en zijn broer Loki gestrand op een verlaten planeet ver en afgelegen op de grens van het heelal en in handen van de Grandmaster (goed gespeeld door Jeff Goldblum). Aan Thor de zware taak om weer terug te keren naar Asgard en koste wat kost zijn zus Hela en Ragnarok te stoppen, maar moet ondertussen wel even vechten op leven en dood met de Hulk. 

 

Wat. Een. Film.

Deze film legt de lat voor vermakelijk, spectaculair en ontzettend vet weer een flink stuk hoger. Het is een aaneenschakeling van goed getimede grappen, vette actie en goed uitziende spektakel. Heerlijk om Thor weer wat ouder en wijzer te zien, zijn vechtskills zijn verbeterd en hij schopt als vanouds kont. Onvermijdelijk moet de lat hoger gelegd worden wat betreft bad guy en dat is deze keer ook weer goed gedaan. In het eerste deel wordt Thor verbannen, het tweede deel was met eeuwenoude Dark Elves en dus nu met familie die onverwoestbaar is, ze is tenslotte God van de Dood. De film duurt 130 minuten en er is bijna geen moment rust, hij dendert keihard langs en dat is allemaal prima te doen. De cast heeft er ook zichtbaar plezier in. 

 

De film is nog meer doorspekt met humor, wat al snel in het begin duidelijk word. Nu was ik een beetje bang dat het net als met het tweede deel van Guardians of the galaxy een beetje te flauw zou worden, maar dat is gelukkig niet het geval. Ik heb niet overal even hard om moeten lachen, maar meer dan driekwart wel. En dat is behoorlijk veel. Er zitten echt goed gevonden hilarische momenten in, maar toch ook een paar minder goede. Op het laatst als het overduidelijk een wat triester moment is, komt er ook een grap en dat had van mij niet echt gehoeven, dat voelde een beetje geforceerd en deed de scene teniet. Maar over het algemeen is het dus heel erg lachen.  

 

Voor de superheldenfanaten is er genoeg te smullen, Dr Strange komt er even in voor, de Hulk natuurlijk en Valkyrie (lid van de Walkure, elite dames van Asgard) en die vormen samen  in de comics de Secret Defenders. Stan Lee heeft als vanouds een klein rolletje en blijf zitten voor de credits, dan herken je misschien het schip van Thanos als opzetje voor Infinity Wars, haha (kippenvel!) 

 

Wel: humor, spektakel, aktie en de Hulk! Ga dat zien! 

 

Niet: kleine foutjes: Thor is God van de donder, maar wordt wel geveld door een taser? Niet alle grappen even geslaagd, het is even wennen dat er zoveel humor in zit 

 

*********(9/10)