White Boy Rick

Waargebeurd verhaal met bittere nasmaak

 Matthew McConaughey (Interstellar, Wolf of Wall Street, Dallas Buyers club), Jennifer Lason Leigh (Hatefull eight, Annihilation), Ronald Cyler II (Power Rangers remake), Bruce Dern (Nebraska), Piper Laurie (Moeder van Carrie, origineel) 

 

Richard Wersche Jr is een jongen die in de jaren 80 opgroeid in Detroit in een arm gezin. Vader is een aan lager wal geraakte ritselaar die wapens verkoopt, moeder is met de noorderzon vertrokken en zus is verslaafd aan de crack. Drugs is in opkomst en de overheid doet er alles aan om dat en de corruptie bij de politie te bevechten. Richard gaat om met de plaatselijke gangsters en staat daar bekend als White Boy Rick. De FBI benaderd hem en dwingt hem om de jongste infiltrant ooit te worden. Maar de regering is ook corrupt en waar Rick en zijn vader denken uit de ellende te komen door met de politie samen te werken, wordt het eigenlijk alleen maar erger. 

 

Waargebeurd verhaal. En het grijpt je vast. Het is een heel indrukwekkend verhaal en aan het eind van de film laat het je met kippenvel in je nek achter. Heel heftig. Maar waar het verhaal heel intens is, laat het de verfilming wat te wensen over. In het begin kabbelt het verhaal rustig verder en heb je de indruk dat je naar een gangsterfilm te zitten kijken. Maar ver halverwege gaat het ineens in sneltreinvaart en dat haalt de geloofwaardigheid er een beetje uit. Rick is dan ineens een grote jongen in de drugswereld, maar dat gaat zo snel, dat je dat als kijker eigenlijk niet doorhebt. Er gebeuren wat dingen dat je denkt, huh, doet die sullige Rick dat zomaar. En de gangs komen ook niet lekker uit de verf, ze laten zomaar van alles toe, het is echt een harde wereld en de zwarte man is daar de baas en dan komt bleekscheet Rick ineens kijken. En dat is jammer. En dan aan het eind komt drama erbij. Dus het leunt een beetje op verschillende genres. Al met al wel een goeie film met goede spelers.

 

Matthew McConaughey speelt zoals gewoonlijk weer ijzersterk en Bel Powley zet een hele intense verslaafde tiener neer. Ritchie Merrit is white boy rick, dat staat hem in het begin wel, als hij nog niets voorstelt, maar later past hij niet zo goed in de rol. Dit is in de film District 9 veel beter gedaan, de hoofdrolspeler daar is eerst een sulletje en wordt gedwongen een heldenrol te vervullen.  

 

Wel: Goed verhaal met bittere nasmaak, op het einde heftig, dan besef je dat het waargebeurd is en komt het binnen. 

 

Niet: uitvoering had beter gekund. Soms gaat het wat snel en is het hierdoor verwarrend.

 

*******(7/10)